Novela zákona o obrane by mala ísť do legislatívneho procesu neskôr

07.11.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Novelu zákona o obrane Slovenskej republiky, ktorá má spresniť ustanovenia o riadení obrany štátu a opatrenia pri príprave na obranu štátu, chce dať ministerstvo do legislatívneho procesu neskôr. Vyplýva to z návrhu na zrušenie úlohy v novembrovom Pláne legislatívnych úloh vlády SR a z návrhu na zrušenie úlohy v novembrových Plánoch práce Bezpečnostnej rady SR a Hospodárskej a sociálnej rady SR. Materiál je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

V procese prípravy novely sa podľa ministerstva ukázalo, že problematiku riadenia obrany štátu treba riešiť v širších súvislostiach a komplexne, predovšetkým vo väzbe na celkové riadenie štátu v krízových situáciách. Ministerstvo obrany chce pripraviť v spolupráci s ostatnými rezortmi nový strategický a koncepčný rámec pre oblasť obrany štátu. "Od tohto rámca sa bude odvíjať komplexná úprava súvisiacich právnych predpisov pre oblasť obrany štátu, vrátane zákona o obrane SR," píše sa v predkladacej správe. Novela zákona o obrane SR by mala byť predložená do legislatívneho procesu až po schválení strategického a koncepčného rámca pre oblasť obrany štátu.

Rezort obrany chce posunúť aj prípravu Smerníc pre obranné plánovanie, ktoré boli zaradené do októbrového Plánu práce vlády SR. Smernice majú vychádzať z Bielej knihy o obrane SR a Rozvojového plánu rezortu obrany SR s výhľadom do roku 2024. "Rozvojový plán rezortu obrany Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2024, je v súčasnosti v štádiu riešenia zásadnej pripomienky Ministerstva financií SR v otázkach zdrojového zabezpečenia rozvoja," ozrejmuje ministerstvo dôvod odkladu v predkladacej správe. Bielu knihu už vláda schválila v júni tohto roka.

Ako uvádza ministerstvo, návrh smerníc bude najprv predložený na rokovanie Kolégia ministra obrany SR dva mesiace po schválení rozvojového plánu. Následne bude predložený do legislatívneho procesu.
 

Vyberte región